Music, musica, musical: muziek!

De volgende aflevering in de reeks van single's, LP's, die raakten, of waar een herinnering aan zit, is een LP, nu ook op CD uiteraard, Queen - A night at the opera. Mijn zus werd fan van Queen toen ik zo'n 10 jaar oud was, dus is de muziek van Queen mij met de paplepel in gegoten. Van meet af aan werd het bij elke nieuwe single gokken hoe hoog deze in de hitparade zou binnen komen.

 

De doorbraak van Queen was met Bohemian rhapsodey, ofschoon ook Killer queen (een wat ouder nummer) de hitlijsten al wel haalde. De Bohemian rhapsodey was een erg opvallend nummer, met meerdere muziekstijlen, delen, in één nummer. Het kwam op nummer 1 (het is zo bekend dat ik het toch niet echt meer over dit nummer hoef te hebben, toch?), en meer hits van Queen zouden die notering halen.

 

De LP, a night at the opera sloeg in als een bom. Meer muziekstijlen staan hier op. Lazing on a sunday afternoon, lijkt wel haast een ouderwets nummer.
Niet iedereen weet het misschien; maar ook drummer Roger Taylor schreef nummers, van hem is het felle I'm love with my car, ook door hemzelf gezongen overigens. (ook de hoge noten in Bohemian rhapsodey "Galileo, Galileo, waren van hem trouwens).
Zanger Mercury en gitarist May schreven ver uit de meeste nummers. Maar van May is het nummer '39, ook een nummer wat is blijven hangen. Een zeer rustig nummer is het nummer Love of my life, dat toch vooral door de live concerten van Queen is blijven hangen. Slechts met een gitaar speelde May mee met het nummer, en werd het gezongen door het publiek, Mercury hoefde niets meer te doen. Het is een zeer mooi, ingetogen nummer.

 

De 2e single van deze LP was You're my best friend, een echt Queen nummer wat ook al een klassieker te noemen valt. Rock muziek, daar valt Queen toch wel onder, en met Death on two legs en Sweet lady, zijn dat typerende voorbeelden.
De LP eindigt met.. het Engelse volkslied! En daarmee zou ook elk concert eindigen, al staat dat dan op band. Maar dan komen alle Queenleden naar voren om het laatste
applaus van het publiek tijdens een concert in ontvangst te nemen.
Een kraker dus, deze LP!

Je zus. 03.11.2013 13:40

Heel goed omschreven!!! Leuk om te lezen.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?