Music, musica, musical: muziek!

Eerste aflevering uit een reeks over single's,CD's, LP's waar een herinnering aan zit, of die raakten. Dit keer de CD Graceland van Paul Simon uit 1986.

 

Met een aantal Zoeloemannen uit Zuid Afrika maakte Simon deze CD. Zo belandden er niet alleen poppy nummers op deze CD - zoals de grote hit You can call me al - maar ook nummers met Zoeloe invloeden zoals het mooie nummer Homeless. De mannen hadden nog nooit een studio gezien!

 

De opname werd echter zowel aanbeden als verguisd... Er waren groepen die vonden dat Simon misbruik maakte van hun afkomst. Destijds heerste in Zuid Afrika nog het apartheidsregime en was muziek maken met mensen uit dat land een taboe! Deze negativiteit kostte Simon veel energie, want het raakte hem!

 

Met de muzikanten gaf Simon een concert in Zimbabwe. Simon wilde de Zoeloemensen laten zien en horen zoals ze waren, ze zichzelf laten zijn en laten zien hoe ze woonden en leefden. Dit soort muziek maken lukt toch alleen als je dat met je hart maakt, en het is bijzonder. De negatieve critici hadden hier geen oor voor.

 

Gelukkig anderen wel, want de CD werd internationaal een succes, een parel onder de CD's en de CD is de moeite van het beluisteren zeker waard!
Dinsdag 17 juli 2012 was een documentaire over deze CD op TV. Dat is het programma "Het uur van de wolf", van de NTR.  "Paul Simon legde in 1985 de culturele boycot naast zich neer om zijn album Graceland op te nemen. Graceland bestaat 25 jaar. Paul Simon gaat terug naar Zuid-Afrika voor een reünie-concert."
In die zelfde week trad Paul Simon in Nederland op met de a-capellazanggroep Ladysmith Black Mambazo.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?