Music, musica, musical: muziek!

Eind juli 2012 bezocht ik de musical Wicked.
Het verhaal van de musical Wicked speelt zich zogenaamd af voor de musical The Wizard of Oz. In dat verhaal belandt Dorothy tijdens een wervelstorm in het land van Oz, een andere wereld waarin zij avonturen beleeft maar ook een gemene heks moet doden. Die gemene heks nu, is niet altijd gemeen geweest.

 

Terug naar Wicked. Onder dubieuze omstandigheden wordt Elphaba geboren. Haar moeder is vreemd gegaan, en Elphaba wordt groen geboren en van begin af aan is zij een vreemde eend in de bijt. Elphaba gaat met haar zus Nesserose, die in een rolstoel zit, naar de heksenacedemie. Elphaba (Willemijn Verkaik) ontmoet daar Glinda (Chantal Jansen). Van begin af is het duidelijk dat Elphaba bijzondere krachten bezit.
Eerst wil Glinda Elphaba belachelijk maken, maar zoekt later vriendschap met haar.
Prins Fiyero (Jim Bakkum) verschijnt ten tonele en beide heksen hebben een oogje op hem.
In Oz kunnen dieren spreken, maar er is een bedreiging dat dit langer meer mag. Elphaba komt hier tegen in verzet en accepteert deze grens niet.
Elphaba en mogen de Grote Tovenaar (the wiz) ontmoeten, maar hij blijkt niet degene te zijn waarvan zij dachten dat hij was. Hij wil meer macht en zet Alphaba tegen hem op. Glinda bezwijkt tegen de druk om tot de hofhouding van de Tovenaar te kunnen behoren.

 

Alphaba vlucht, maar haar toverkracht pakt verkeerd uit, of wordt anders uitgelegd dan zij bedoelde. Hier zit de crux van de musical. Hoe wordt iets verteld, en uitgelegd en hoe wordt over een persoon gesproken? Het is de worsteling van een buitenstaander die verkeerd begrepen wordt. Door iemand te stigmatiseren kan iemand, die eigenlijk niet gemeen is, door haar omgeving gedwongen worden om te veranderen...

 

De decors zijn prachtig. Er zijn vele kleurrijke kostuums en figuren, en dit alles zet een sprookjesachtige omgeving neer. Speels wordt er omgegaan met personages uit The Wiz, van allen komt hun voorgeschiedenis tot leven. Ik vind Wicked mooier dan The Wiz, omdat The Wiz oppervlakkiger was. Wicked geeft ook wel emotie, een diepgang door het verhaal.
Jim Bakkum houdt zich tussen de 2 dames prima staande, een vlotte, levendige rol.
Chantal Jansen zit in deze rol goed op haar plaat. De humoristische trekjes liggen haar goed en geweldig zingt zij. Toch zijn alle egards voor Willemijn Verkaik, die geweldig goed haar rol neerzet en de stereen van de hemel zingt in "Ik lach om zwaartekracht". Dit nummer is qua spektakel een lust voor het oog.

 

"Niets is wat het lijkt" is de ondertoon van Wicked. De Grote Tovenaar is niet de grote tovenaar, en Elhapa is niet echt slecht. Het mooie en goede kan ook verkeerd uit pakken, het vraagt ons om hierover na te denken. Het lelijke kan een goede kern hebben. We moeten verder kijken dan ons neus lang is, naar de mens zelf die achter een uiterlijk schuil gaat.

 

 

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?