Music, musica, musical: muziek!

Rembrandt, de musical

 

In alle opzichten een ode aan de schilder. Vooral in het 1e bedrijf worden in de achtergrond schilderijen van Rembrandt geprojecteerd, vele hebben betrekking met de situatie op het toneel. Het is dus ook Rembrandts leven in een notendop.

 

3 vrouwen waren er in zijn leven en allen komen zij in het stuk voor. Saskia (Wieneke Remmers) is zijn eerste vrouw. Rembrandt had veel op met het gebruik van licht, en dit krijgt veel aandacht. Dankzij de schilderijen weten we hoe het er moet hebben uitgezien. Niets is aan het toeval overgelaten voor de vele toneel taferelen, ieder is in al zijn pracht en praal te bewonderen.

 

Saskia overlijdt tegen het einde van het eerste bedrijf en Rembrandt laat haar een markante plek aannemen in zijn schilderij "de nachtwacht'. In het 2e bedrijf komen er meer emotionele momenten naar voren, de 2 andere vrouwen, dat zijn Geertje (Annick Boer) en Hendrickje (Maike Boerdam) en de pest.

Er wordt goed in de musical gezongen. Henk Poort zingt de sterren van de hemel en ook de vrouwen dragen hun steentje bij. Quirijn de Lang als Jan Styx zingt een lofprijzing voor Rembrandt, en zingt zeer zuiver.

Wat een ode! Er was één min punt toen ik de voorstelling destijds bij woonde: deze was niet uitverkocht.. Een volle zaal is deze musical echt waard!

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?