Music, musica, musical: muziek!

(Recent voor de tweede keer gezien, recensie gebaseerd op mijn eerste bezoek): de musical Soldaat van Oranje. De locatie van de musical was in een vliegtuighangar bij vliegveld Valkenburg bij Leiden. Een vliegtuighangar is op voorhand al een bijzondere locatie. Tribunes moesten er gebouwd worden en toneel. Daar kwam nog meer bij. Om de diverse facetten van het verhaal tot uiting te kunnen brengen werd gekozen voor een tribune wat kon draaien en zo bewoog naar verschillende decors.
Dit is theater, uniek voor Nederland!
Zo was er een decordeel, zogenaamd aan zee, inclusief water, zodat het echt aan zee leek.
Een motor, rijdend over het toneel, terwijl de tribune draait. En een blik op een rijdende decota, buiten dus, waar kon. Wilhelmina uit stapt (geweldig!)

 

Het verhaal is gebaseerd op het boek van Erik Hazelhoff Roelzema. Roelzema belandt in het verzet. Zijn verhaal vertellen is niet eenvoudig.
Het verhaal begint met het studentenleven van Roelzema, de ontgroening. Meiden versieren, lang leve de lol. Het afstuderen; al weer feest. Maar dan is daar de Duitse inval en is het uit met de pret. Het naargeestige bombardement op Rottterdam doet het Nederlandse verzet breken en geeft men zich over. Kon. Wilhelmina vlucht, tegen haar zin in, naar Engeland.

 

Erik en een paar kameraden willen in het verzet. Keuzes moeten gemaakt worden. Verschillen die er eerst niet waren, worden nu uitvergroot. Anton (Oren Schrijver) kan niet verkroppen dat zijn ouders gearresteerd worden, en sluit zich aan bij de NSB en verhardt zich.
Erik (Matteo van der Grijn) en zijn vrienden trachten een seincontact te leggen met Engeland. Deze poging wordt opgerold en studiekameraad Bram wordt in de duinen geëxecureerd door de Duitsers.
Erik wil naar Engeland om een een contact netwerk tot stand te brengen tussen Engeland en Nederland, varend en wel; de Engelandvaarders. Doch verraad ligt op de loer, en valt er een verdenking op van 't Sand (een naaste medewerker van kon. Wilhelmina)..
Erik krijgt een vriendin, Charlotte (Marlijn Weerdenburg), min of meer een fictieve persoon bestaande uit meerdere personages. Ze worden gescheiden door de oorlog, en hun afscheid valt zwaar.

 

Vele mensen hadden moeite met de manier waarop kon. Wilhelmina benaderd moest worden. Erik was altijd maar eerlijk tegen haar, respecteerde haar en zag zo haar ware inborst, zij wilde sterk zijn voor haar volk, maar tegelijk was ze juist ook vriendelijk. De escapades van en naar Engeland, was vanaf het "toneel strand", wat werd dat toch knap gedaan.

 

Charlotte wordt gearresteerd en blijkt het verraad van het netwerk in Nederland zelf te zijn, en valt het doek voor contact Holland.
Erik wordt piloot en wordt hij betrokken bij tientallen missies. Erik ontvangt de Willemsorde en wordt adjudant van kon. Wilhelmina, en begeleidt haar na de oorlog terug naar het bevrijde deel van Nederland.

 

Matteo speelt Erik geweldig. Stoer, sterk en emotioneel. Anke van 't Hof als koningin is zingend minder sterk, maar dat kan in deze rol juist en dat heeft ook wel wat. Een sterk ensemble is er! Dit lijkt mij geen stuk om dag in dag uit op te voeren, zonder dat dit je raakt, daarvoor zin de emoties te sterk. De executie vond ik best heftig, en zo ook de dreiging van het verraad, de verliezen aan het front.
Dit alles maakt Soldaat van Oranje, de musical, tot een onvergetelijke gebeurtenis.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?