Music, musica, musical: muziek!

Amandla! Mandela was een musical die gaat over het leven van Nelson Mandela.
Ik heb die musical mogen aanschouwen.

 

De musical begint bij Mandela als jongen. Bij een chief van een stam krijgt hij zijn opvoeding. "Spreek de taal van de ander" en "waardigheid" zijn begrippen die hij daar leert. Mandela gaat studeren, hij wil advocaat worden. Hij gaat naar Johannesburg waar zwarten alleen met pas ergens toegang hebben. Mandela weigert een pas te dragen en sluit zich aan bij het ANC.
De apartheid wordt afgekondigd. Dat is een verachtelijk systeem, een afgeleide van het nazisme, waarin alles dat anders is dan blank als minderwaardig wordt beschouwd. Mandela zoekt de grenzen van de wet maar wordt niet veroordeeld. De apartheid wordt grimmiger, getto's ontstaan.

 

Mandela trouwt met Winnie.
Mandela wil niet lijdzaam toezien hoe de rechten van zijn volk worden verkwanseld, en de regering wél geweld gebruikt bij het weg slaan van protesten. Trots weigert hij te buigen voor de overheerser. Mandela wordt nu veroordeeld voor hoogverraad en krijgt levenslange gevangenisstraf.
Dieptepunt van de apartheid is het gebruik van geweld tegen de scholieren opstand in Soweto; het vuur werd geopend op weerloze kinderen die protesteerden tegen de Afrikaanse taal.
De internationale druk om Mandela vrij te laten neemt toe. Er kwamen concerten om Nelson Mandela's verjaardag te vieren  "Free Nelson Mandela".

 

Tot in de gevangenis aan toe behoudt Mandela zijn strijd en waardigheid. Tegelijk gaat Winnie haar eigen weg. Al eerder komt strijder Steve Biko onder verdachte omstandigheden om het leven. Toch is de regering bang voor wat er zal gebeuren als Mandela tijdens zijn gevangenschap zou komen te overlijden. Botha treedt af als president en wordt opgevolgd door de Klerk, die gesprekken start met Mandela.
Mandela spreekt de Klerk in zijn taal aan en wil vrij komen zonder voorwaarden vooraf. In 1990 komt Mandela vrij. Hij wil zonder wrok verder leven met alle bewoners van Zuid Afrika. Tegelijk is de tol voor de vrijheid ook daar; hij en Winnie scheiden.
In 1994 wint het ANC de verkiezingen en wordt Mandela president.

 

Kenneth Herdigein speelt Mandela en hoe! Het is een zware rol, met emoties, steeds weer de strijd tegen het onrecht. Trots om te buigen. Al die facetten zet Herdigein overtuigend neer.
De zang wordt verzorgd door het koor Khaleyelitsha United Mambozo uit Kaapstad. Harmonieuze samenzang zorgt voor een Zuid-Afrikaanse sfeer.
Acteurs en actrices zijn vooral uitgekozen met in het achterhoofd welke type een persoon zou kunnen spelen, niet percé op zangstem. Het is meer een docu musical/toneelstuk. Veel geschiedenis van Zuid Afrika, en alles komt erg waarheidsgetrouw over.
Steeds roept Mandela zijn "raadgever" aan "Hintsa" gespeeld door Mvakali Madotyeni. Deze man speelde ook Biko. Productie en acteurs hebben zich goed ingeleefd in deze musical. Wij kochten nog het programma boek, eerder een docu boek; naast info over de musical ook info over Zuid Afrika, Mandela en Herdigein's bezoek aan Zuid Afrika en Robbeneiland.
Een bijzondere productie dus, die de moeite om te gaan bekijken meer dan waard was.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?