De tweede golf

Meerluik over de vakantie van Noorwegen, gemaakt in de zomer van 2013.

 

Vanuit Kirkenes, in de Noord oost hoek van Noorwegen, maakten ik en mijn partner een mooie midzomernacht rit naar Grense Jacoselv, het einde van Noorwegen, aan de grens met Rusland.
De route was schitterend. De route ging door een ruig bergachtig gebied, met enorme steile rotswanden, en over de oudste berg van Noorwegen, een rots van gigantisch formaat. Vervolgens langs het riviertje de Jacobselv, een klein riviertje die 4 kilometer lang de grens met Rusland markeert. Je mag en kan Rusland niet zo maar in, zonder visa en zo riskeer je een hoge boete. Langs de rivier zagen we de gele (Noorse) en roodgroene (Russische) grenspaaltjes.

 

De rivier de Jacobselv werd ooit als grens vastgelegd, maar omdt Russische vissers zich niet aan die grens hielden, werd in 1869 de koning Oscar II kapel gebouwd, een kapel zichtbaar vanaf zee, en een afbakening van de grens met Rusland. De kapek, met een steile bergwand als achtergrond, en het licht van de midzomernacht zon, deed wel erg mysterieus en sprookjesachtig aan, en de kapel kan zo door naar het decor van een fantasy film.
Tijdens onze route naar deze plek toe, klaarde de lucht steeds verder op, en bij Grense Jacoselv, scheen de zon die dus niet onderging, aan de hemel. Het leek net als klaarlichte dag, bizer, apart en erg mooi.

 


Grappig weetje over Kirkenes: Kirkenes ligt bijna op dezelfde oosterlengte als Caïro, Egypte.

Ma 30.10.2013 16:58

Je hebt het geweldig omschreven het is een prachtig land en als het weer meewerkt nog mooier jullie hebben ook hele mooie foto`s gemaakt gr. Ma

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?