De tweede golf

De miljoenenstad Tianjun in China beschikt sinds 2017 over 1 van de meest futoristische bibliotheken ter wereld. De boeken staan in golvende wanden die doorlopen tot het plafond. In het midden van het gebouw staat een bolvormig auditorium. De boekenkasten houden afstand tot het auditorium waardoor een atrium ontstaat die ook dienst doen als trappen, zitbanken en plafonds. Er ontstaat een topografie van verlichte gebogen lijnen en bevat 5 verdiepingen boeken en diverse educatieve ruimtes.
Het is een mooie openbare ruimte en is als een woonkamer voor de stad. De boekenkasten zijn prima plekken om in te zitten en geven toegang tot de bovenverdiepingen. De curves maken een divers gebruik van de ruimte mogelijk: lezen, zitten, lopen, disussiëren, ontmoeten. Samen vormen het atrium en de bol het oog van het gebouw. Het gebouw heeft een glazen dak, en daarmee een directe verbinding met de lucht, de hemel.
Na de entré is er een soort van receptie, pal voor de bol. De bol is een Sphere, een Engelstalig woord wat zich lastig laat vertalen. Letterlijk beteknt het ‘gebied’, maar er is geen toegang mogelijk tot de Sphere. In een SF film is de Sphere een gouden bal van lucht, die personen doet veranderen. Hiervan is nu geen sprake. De Sphere is een enorme computer behorend tot de bibliotheek. Bij de receptie registreer je je binnenkomst door je vingerafdruk te scannen. De Sphere verwerkt dit tot je persoonsgegevens en legt vast in welke taal je een boek wilt lenen. Vervolgens gaat de Sphere aan het werk. In de Sphere bevindt zich een verzameling van aan elkaar gesloten computers die ervoor zorgen dat ál de boeken in jou taal te vinden zullen zijn. De computers verzamelen, printen, drukken in een razend tempo alle boeken die in jou taal geschreven zijn, en doen ze in de curves belanden. Maar er is meer.
De computers vertalen boeken, die in een andere taal geschreven zijn, naar de taal waarin jij je boek zoekt. De computers hebben bereik tot boeken die nog nooit in jou taal vertaald zijn. Vanuit talen die nu niet meer bestaan, onbekende namen, mysterieuze titels, in wetenschap, filosofie, vele andere vakgebieden, pulpboeken ook.. Een waar arsenaal aan boeken die nu in jou taal aanwezig zijn.
Je zoektocht naar je boek kan beginnen, en markeert het begin van de oneindigheid. 

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?