Boekenpagina

Hoewel de literatuur van Stephen King vooral gebaseerd is op psychologische angst - Stephen King auteur van zeer veel boeken die zich in het horror genre plaats vinden, zijn er 7 quotes verzameld. Aangezien ik vooral in mijn jeugd zeer veel boeken van Stephen King las, vond ik het wel gepast om ze hier te plaatsen. Ik plaats ook de uitleg over de quote, en vul aan met een kort stukje over een boek van Stephen King, die ik ook gelezen heb.

1.

"Het engste moment is altijd vlak voordat je begint"

Hoe vaak werd je niet overvallen door angst alleen maar bij de gedachte aan alle dingen die je nog moets doen, reikend van iemand de liefde verklaren tot springen met een parachute uit een vliegtuig..
Er kan niet ontkend worden, dat dit soort ervaringen tegenstrijdige emoties bij ons opwekken. Wat van belang is, is dat we toch de sprong wagen en ons niet laten belemmeren door angst..

Het boek Cujo is volgens mij het eerste boek van Stephen King wat ik las. Het gaat over een Sint Bernhard hond, die gebeten wordt door een vleermuis, een ernstig zieke vleermuis..
Een gebeurtenis met gevolgen voor het gezin, waartoe Cujo behoort en hun directe omgeving..
"En geen van allen zijn ze zich ervan bewust dat buiten een gruwelijk monster zijn kans afwacht. Pas als hun levens in een stroomversnelling van gebeurtenissen terechtkomen, wordt een tip van de sluier opgelicht die hun het zicht op een vreeswekkende waarheid openbaart"....

2.

"Fictie is de waarheid die verborgen zit in de leugen."

Vaak hebben we de neiging om te denken dat fictie slechts een verhaal is, terwijl deze verhalen ons vaak meer over leven vertellen dan wat dan ook.
Denk er maar over na, en dan zie je dat de de boodschappen die verborgen zitten in de verhalen die we vertellen onze diepste waarheden bevatten: zelfs de waarheden die we nooit aan ook maar iemand zouden vertellen.

In veel verhalen van Stephen King spelen kinderen de hoofdrol, ik las eens ergens dat King dat doet in de hoop dat al die zaken die spelen in zijn verhalen "niet zijn kinderen overkomt."
In De Talisman moet Jack Sawyer, 12 jaar oud, van de oostkust van de VS naar de westkust bereizen om een talisman te machtigen om zijn zieke moeder te genezen Ook maakt hij kennis met een wondere, maar ook begreigende wereld van de Territoria, een subwereld..

3.


"Je kan en zou moeten beginnen en als je dapper genoeg bent, dan zul je dit ook doen."

Mensen die denken dat het zetten van de eerste stap om hun doel te bereiken hen verzekert van succes hebben het mis. Dit zou jou echter niet moeten beperken, maar er juist voor moeten zorgen dat je actie onderneem. Hier is een hoop moed voor nodig, moed die je alleen in jezelf kunt vinden. Zodra je eenmaal begint, is het overwinnen van alle obstakels op de weg slechts de volgende stap. Ga de uitdagingen één voor één aan.

In de cyclus van de Donkere toren, 7 delig, maken we kennis met scherpschutter Roland, altijd op zoek naar de man in het wart, Het is een fantasy wereld, voor Stephen King anders dan anders. In eerlijkheid dien ik te zeggen dat ze niet alle 7 even goed zijn. Maar goed, King gaf een andere fascinerende wereld, anders dan de onze, maar toch erg bekend voorkomt. 


4.

“Monsters bestaan echt en geesten ook. Ze leven in ons en soms winnen ze.”

Stephen King is werkelijk een expert op dit gebied. Gedurende zijn hele leven heeft hij een reeks problemen moetn doorstaan die hem in staat hebben gesteld om de geweldige wereld te creëren die je in zijn boeken kan terug vinden.
Denk er eens over na: hoevaak hebben de stemmen in jouw hoofd er wel niet van weerhouden iets te doen wat je heel graag wilde? Luisteren naar die stemmen in je hoofd die jou vertellen dat je iets niet kunt, of dat je zult falen zal ervoor zorgen dat je verstijft en dat je met je voeten aan de grond genageld zult worden, waardoor je niet meer vooruit kunt komen.
Sta niet toe dat de innerlijke dialoog die in jou gevoerd wordt controle over jou krijgt. Alleen jij kunt de monsters in je hoofd verslaan.

In het boek met de titel Het, teistert een afschrikwekkend iets een aantal jongens. 26 jaar later komt "HET" weer terug.. In al diens verschrikkingen. Eén van de spannendste boeken van Stephen King, het is ook 2x verfilmd, en het is meer spannend dan eng, al hoewel.. Het is wel een beetje eng..


5.

“Optimisme is een volkomen legitieme reactie op mislukking.”

Mislukking is een zeer ingewikkeld concept. Vaak zien we mislukkelingen als problemen, terwijl ze eigenlijk ook deuren openen voor nieuwe mogelijkheden. De enige persoon die kan bepalen wat een mislukking inhoudt en in hoeverre het jou kan beperken ben jij zelf.
Je kunt er zelf voor kiezen om mislukkingen te zien als iets volkomen negatiefs of om ze te bekijken vanuit optimisme. Als je ervoor kiest om ze vanuit optimisme te bekijken, dan zul je veel beter in staat zijn om succes te bereiken.

In De Gloed manifesteren zich andere soorten wezens, met een wel erg angstaanjagende agenda. In de originele taal heten zij The Tommyknockers, en het begint met een (bestaand) kinderrijmpje, maar al gauw is die pret er wel van af..

6.

“Amateurs gaan zitten wachten op inspiratie, de rest van ons staan gewoon op en gaan aan de slag”

Hoewel we natuurlijk niet kunnen zeggen dat Stephen King een van de meest conventionele banen heeft, is het toch zo dat het voor niemand makkelijk is om dag in dag uit verder te gaan met zijn dagelijks leven.
Kun je je voorstellen hoeveel mensen er wel niet zijn die geweldige ideeën hebben om een eigen bedrijf te beginnen, die boeken schrijven of andere dingen ondernemen? Deze ideeën zijn echter niets waard als ze er niet naar handelen en er werkelijkheid van proberen te maken.

In De Noodzaak, opent een vreemdeling een winkel, waarin iedereen wel iets van zijn gading vindt. De prijs voor blijkt een morbide prijs te zijn en is niets meer zeker in Castle Rock, Maine, waar zich veel van Stephen King hebben afgespeeld...

7.

“We verzinnen verschrikkingen om ons te helpen om te gaan met de echte verschrikkingen”


Fictie geeft ons de kans om te ontsnappen. We lezen en creëren fictie om te ontsnappen aan de uitdagingen die het leven ons voorschotelt. Je kunt schrijven, schilderen, dansen of andere dingen doen om jezelf af te leiden van je eigen gedachten.
Dit soort bezigheden kunnen je helpen om met momenten en gebeurtenissen om te gaan die jou kwaad kunnen doen. Het maakt niet uit hoe makkelijk jouw leven op het eerste gezicht lijkt, er zijn hoe dan ook vast wel momenten waarop jezelf even moet afleiden.

Door middel van zijn woorden leert Stephen King ons geweldige levenslessen. Als je nog nooit een van zijn geniale literaire werken hebt gelezen, dan is het nu een goed momentom dit te doen. Je zult zien dat zijn woorden niet alleen inspireren, maar dat ze ook in staat zijn om je in een wereld te lokken die lijkt op geen andere.

"Als de ruimte oneindig is, bevinden we ons op ieder willekeurig punt in de tijd.
Want aan het begin van de literatuur staat de mythe, en ook aan het eind."

Jorge Luis Borges (1899 – 1986), Argentijns dichter, schrijver, essayist. Zijn bundel ‘de verhalen’ omschreef ik als Esscher, maar dan als schrijver. Met prachtige afbeeldingen wil Esscher ons vooral verwonderen in een zoektocht, in beeld, naar de oneindigheid. Borges is haast continue op zoek naar de oneindigheid.
De oneindigheid probeert Borges in elk geval te vinden in verhalen, héél véél verhalen. Vele verhalen van slechts één bladzijde (dat telt dus aan!), er is een encyclopedie over verzonnen wezens; het boek van de denkbeeldige wezens. Borges noemde zijn verhalen Ficciones (fantastische verhalen)
“De tuin met zich splitsende paden” (alleen de titel al!). Het begint met één pad, in de tuin, die zichzelf splitst. Er zijn dan 2 paden. Dan splitsen die 2 paden zich opnieuw en zijn het 4 paden. Bij de volgende splitsing worden het 8 paden. Wéér een splitsing; 16 paden, én wéér; 32 paden. Enzovoorts. Oftewel: een constructie van een fraktaal. In het verhaal haalt Borges de vertellingen van 1000 en 1 nacht aan. “Ik herinnerde me ook die nacht midden in de 1000 en 1 nacht, wanneer Sheherzade woordelijk het verhaal van de 1000 en 1 nacht gaat vertellen, met het risico opnieuw te belanden in de nacht, waarin ze het vertelt, en zo in het oneindige”.
Het boek van zand gaat over een boek waar geen beginpunt aan is, en geen eindpunt.
In menig verhaal belandt een labyrint, de verhalen van 1000 en 1 nacht worden benoemd, en ook Don Quijotte. Borges introduceert Pierre Menand, de schrijver van de Quichot en fantaseert het complete werk van Menand. In de bibliotheek van Babel ontvouwt zich een universum in de vorm van een oneindige bibliotheek. Borges omschrijft dat het heelal bestaat uit een oneindig aantal 6hoekige galerijen, bij iedere hoek horen 6 boekenplanken met op elke boekenplank 32 boeken van 410 pagina’s -gigantisch dus. In principe is het een zich herhalende chaos. Een chaos die zich herhaalt, vormt echter weer een Orde.
Cees Nooteboom haalt in De omweg naar Santiago, zijn rondreis door Spanje, het overlijden van Borges aan. “Het was aan het begin van deze reis dat Borges stierf. Dat was vreemd, want je had het vreemde idee dat hij nooit kon sterven”.. “Zijn eigen speculaties over dat onderwerp, maakte hem tot een mythische schim die over de wereld dwaalde, vertelde dat hij verlost wilde worden van het ding dat Borges heet”.. ”Wie weet had hij nooit bestaan, of had iemand hem gedroomd”.. ”Hij leefde nu eenmaal, als hij leefde, in een wereld van gnotische opties.”


Alles, de wereld, het leven, jouw leven is een droom, aldus Borges. Besta je wel echt?

"Wanneer de dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren".

In 2014 verscheen de verfilming van De boekendief in de bioscopen en zette het boek van Marcus Zusak toen in de belangstelling.
Direct valt de andere toon van schrijven in het boek op, er worden zinnen uitgelicht en vetgedrukt. Deze stijl blijft zo. Daarnaast valt de verteller van het verhaal direct op, niemand minder dan De Dood zelf.. De Dood moet de (ge) dode personen ophalen. De Dood handelt niet zelf, hij haalt de doden alleen maar op en ziet soms de omstandigheden waarin de mensen om het leven zijn gekomen, en geniet niet van zijn taak of zo. Rond de Tweede Wereldoorlog verrichte De Dood 'overwerk'.
De Dood vertelt het verhaal over Liesel, die als ze 9 jaar oud iss, in 1939 naar een pleeggezin gaat. Zij gaat naar een Hitler jugend afdeling voor meisjes. Met nazisme is het gezin helemaal niet bezig. Ze leven in een dorp in de omgeving van München. Het meisje maakt al gauw kennis met de gruwelen van de oorlog door de bombardementen. Ze houdt zich staande door wat boeken te stelen, te leren lezen én voor te lezen.
Het gezin neemt een Joodse onderduiker in huis, Max. Met hem bouw Liesel een vriendschap op. De schrijfstijl, door De Dood, is eenvoudig en past ook bij de jonge LIesel.
Er is sprake van een springerige stijl met voorspellingen, mededelding en tussenzetels. Maar het verhaal van Liesel is aangrijpend, al worden de gruwelijke feiten vaak ironisch en met humor beschreven.
Zal de Dood ook LIesel voortijdig moeten halen? De Dood s namelijk dikwijls in haar buurt...

 

Voor enkelen is schrijven een passie. Als zij zichzelf in de hulst van de nacht afvragen of ze moeten schrijven, niet meer zonder kunnen, dat beantwoorden ze bevestigend. Voor anderen is schrijven meer last dan lust. Zij schrijven alleen als het verplicht is.
Jordan Peterson (1962) is een klinisch psycholoog, cultuurcriticus, docent psychologie aan de universiteit van Toronto. Voor zijn studenten schreef hij een gids over hoe, maar vooral ook waarom ze essays moeten schrijven.
Essays schrijven is volgens hem de manier waarop je ideeën over belangrijke onderwerpen op een geïnformeerde en aantrekkelijke manier kan opschrijven.
Maar waarom zou je die moeite willen nemen?
Om te beginnen omdat er geen verschil is tussen dat doen en denken. Handelen uit ontwetendheid is waarschijnlijk pijnlijker en minder productief dan handelen dat gebaseerd is op denken. Dus als je een bekwaam, producitef, veilig, en geïnspireerd leven wilt leiden, moet je nauwkeurig nadenken over onderwerpen.. Er is geen betere manier dan schrijven, omdat schrijven je denken verfrist en je geheugen vergroot.
Je ideeën uitschrijven heeft een aantal grote voordelen:
Je kunt meer schrijven dan je kan onthouden, dus je vergroot je capaciteit om verschillende ideeën tegelijkertijd te beschouwen. Bovendien kun je die ideeën verplaatsen en veranderen, je kunt van je plan weer afwijken, gedachtes afwijzen na bestudering ervan. Zo blijven alleen goede gedachtes over, die je kan bewaren en gebruiken. Nu heb je die plannen binnen handbereik en kan je ze delen.
De persoon die de beste argumenten kan formuleren en deze kan delen wint bijna altijd. Als je een baan wilt, moet je jezef verkopen.  Als je iemand probeert te overtuigen van de juistheid van jou opvatting, moet je de voordelen ervan succesvolt uiteenzetten.
Als je door het schrijven je denken en wijze van communiceren verbetert, ben je beter bewapend. De pen is wat dat aan gaat machtiger dan het zwaard.
Ideeën veranderen de wereld, vooral geschreven. De Romeinen bouwden gebouwen, en de Romeinen en de gebouwen zijn beide verdwenen. De Joden hebben een boek geschreven, zij zijn er nog steeds, en zo ook het boek. Het blijkt dus dat woorden langer kunnen bestaan dan steen, en meer invloed hebben dan de wereldrijken.
Als je leert schrijven zal je ook in staat zijn het verschil te zien tussen goede en intelligente ideeën en slechte ideeën. Je kan het kaf van het koren scheiden. Je zal op een juiste wijze beïnvloed worden door diepgaande en degelijke ideeën.
Degenen die kunnen denken en hun gedachtes kunnen delen zijn krachtiger dan degenen die dit niet kunnen, en krachtiger op een positieve manier, in de zin van "in staat een heleboel verschillende dingen vaardig en efficiënt te kunnen doen. Daarnaast, hoe bekwamer je wordt in het formuleren van gedachten, hoe belangrijker denken en dit kunnen delen wordt. In het recht, de medische wereld, de wetenschap, het bedrijfslven, de theologie en de politiek is niets noodzakelijker en waardevoller. Als jij kan denken en dit kan overbrengen, kun je indien nodig ook jezelf en je vrienden en familie verdedigen.
Volgens Peterson zijn verbale en schriftelijke vaardigheden belangrijk voor je gezondheid: als je leert denken door te schrijven zal je een goed georganiseerde geet intwikkelen, je zal zowel mentaal als fysiek gezonder zijn, aangezien onwetendheid en onduidelijkheid veel stress oplevert. Onnodige stress zal ervoor zorgen dat je lichaam overdreven reageert dan nodig is, dit zorgt voor onnodig energieverbruik en sneller ouder worden.
De conclusie is: leer schrjven, denken, en gedachtes delen. Anders zullen degenen die het wel kunnen over je heen walsen, je leven zal lastiger worden, en je zal sneller ouder worden. 
Onderschat nooit de kracht van woorden, zonder hen leefden we nog in grotten. Wanneer jij een essay schrijft benut je de de volledige macht van cultuur voor he leven. Onthou dit en je verovert het onbekende.
Dus: Schrijf!

 

De vertelling uit Duizend en één nacht zijn niet van één auteur. Het is een verzameling van verhalen van Arabische nomaden en kreeg zijn huidige vorm aan het einde van de Middeleeuwen. Het werk kent invloeden uit Egypte, de Arabische wereld, Perzië en ook nog (oudere) Chinese invloeden.
De bonte verzameling van verhalen hebben als thema menselijke waarden, deugden en zwakheden, de humor, de wijsheid, de liefde, de wreedheid, de genotzucht en de filosofie van het leven.
In het rijk van koning Scheherban is het de gewoonte om na de huwelijksnacht de kersverse echtgenote te onthoofden. Het is het lot van Sheherzade om met de koning te trouwen. In de nacht weet zij een verhaal te vertellen die nog niet ten einde is bij aanvang van het ochtendgloren. Zij biedt aan de volgende nacht verder te gaan, als zij mag blijven leven. De koning stemt toe en een lange reeks van nachten en verhalen ontstaan.
Scheherzade is in het Westen het symbool geworden voor het Oosten. Haar vertellingen met sensualiteit, toverachtige werelden, fantastische reizen en mysteries schiepen een enorm beeld van de Oriënt. Scheherzade beïnvloedde de kunst, cultuur en de samenleving.
Bekende namen of verhalen zijn Aladin (en de wonderlamp), Alibaba (en de 40 rovers) en Sinbad de Zeeman.

Nieuwe reacties

01.11 | 18:50

Mooi verhaal.

09.08 | 16:13

Een mooi verhaal. Ik vermoede al dat hij naar de Noordkaap ging. En ook gelukkig
dat de mist oploste

07.06 | 16:06

Het is een mooi verhaal, je waant je in Noorwegen

24.11 | 23:33

Ben al een tijdje op zoek naar het boek Heelal van Anwb.
Waar An ik dit boek nog vinden?